skip to Main Content

Bijna 1 op de 6 vacatures niet te vervullen?

De personeelstekorten zijn inmiddels een reëel probleem in de samenleving. Treinen vallen uit, horeca blijft dicht, de wachtlijsten in de zorg lopen op. De personeelstekorten zouden zelfs het economisch herstel bedreigen, zo wordt op diverse plekken gewaarschuwd.

Volgens ABN AMRO is 16,5% van de huidige vacatures onvervulbaar
Dat percentage ligt hoger dan voor het uitbreken van de crisis. ABN AMRO kijkt bij het niet kunnen invullen van vacatures onder andere naar reisafstand die werkzoekenden bereid zijn om af te leggen.

De economen leggen uit dat ook tijdens de crisis sprake was van personeelstekorten. Dat kwam mede ook door de steunmaatregelen vanuit de overheid waardoor mensen verzekerd bleven van werk. Daarmee is volgens ABN AMRO een ontslaggolf voorkomen. Daartegenover nam het aantal vacatures sterk toe. De vraag naar heftruckchauffeurs, schoonmakers, fietskoeriers en verkeersregelaars nam het meest toe.

Verder denkt ABN AMRO dat het personeelstekort in de horeca hardnekkig zal zijn. Tijdens de crisis stroomden veel werknemers weg uit deze sector. Het is nog maar de vraag of zij terugkeren nu de horecazaken weer gasten mogen ontvangen. Verder rekent ABN AMRO op een groeiend tekort aan personeel in de industrie.

CBS: meer vacatures dan werklozen, herstel uitzendbureaus zet door
De spanning op de arbeidsmarkt is nog nooit zo hoog geweest als nu. Bedrijven profiteren van het economisch herstel na de coronacrisis, maar veel ondernemers hebben al langere tijd moeite om geschikt personeel te vinden. De uitzendbranche slaagt er (gedeeltelijk) in hierin te voorzien; bij de uitzendbureaus kwamen er 33.000 banen bij in het tweede kwartaal. Dat is de grootste toename in 25 jaar. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS over de arbeidsmarkt.

Het aantal vacatures in Nederland was in het tweede kwartaal voor het eerst groter dan het aantal werklozen. Aan het einde van het tweede kwartaal waren er 106 openstaande vacatures voor iedere 100 werkzoekenden. In totaal stonden er eind juni 327.000 vacatures open, 82.000 meer dan eind maart. Dat is met afstand de grootste stijging die het CBS ooit heeft gemeten. Het vorige record deed zich voor in het tweede kwartaal van 2019, met 93 vacatures op elke 100 werklozen. Bovendien waren er nog nooit eerder meer dan 300.000 openstaande vacatures in Nederland.

Werf-en
Nederland heeft nog best een grote arbeidsreserve, er vindt nog steeds best veel arbeidsmarktdiscriminatie plaats (met name op leeftijd), er wordt nog altijd veel op ervaring gematcht in plaats van op skills. Kortom: het is ongetwijfeld niet makkelijk, en ja, de arbeidsmarkt is zeker krap. Misschien wel krapper dan ooit tevoren. De traditionele vormen van recruitment zullen inderdaad steeds minder effect sorteren. Er is nu méér nodig. Maar om daarmee te zeggen dat 16,5 procent van de vacatures feitelijk ‘onvervulbaar’ is, zoals ABN Amro beweert? Die stelling beoordelen we als: ongefundeerd. Het gaat ongetwijfeld om een indicator die aardig de ontwikkeling in de spanning op de arbeidsmarkt weerspiegelt. Maar meer ook niet.

Bron: Flexmarkt en www.werf-en.nl

Back To Top