skip to Main Content

De spanning op de arbeidsmarkt blijft toenemen

Aantal vacatures door het dak: liefst 71% (!) groei in een jaar
Het aantal vacatures is nog nooit zo hard gegroeid als afgelopen jaar. Ook afgelopen kwartaal kwamen er weer 45.000 bij. Dat is nu al het derde kwartaal op rij dat de vacaturecijfers nieuwe records breken. Een groei die we nog nooit eerder zo sterk gezien hebben, in de periode dat het CBS het aantal vacatures meet. Tegenover elke 100 werklozen stonden in het derde kwartaal 126 openstaande vacatures. En ook dat is een nieuw record. Terwijl tot het vorige kwartaal in 50 jaar ervoor het aantal vacatures nog nooit het aantal werklozen oversteeg.

Met ruim 370.000 bevindt het aantal vacatures zich sowieso al in een gebied waar het zich nooit eerder heeft begeven. In het vorige kwartaal bereikten we een toen al absurd record van ruim 326.000 vacatures. In de jaren ervoor was het aantal vacatures in een kwartaal nooit hoger geweest dan 286.000, terwijl het heel 2013 zelfs nog onder de 100.000 lag. Mits de groei niet plots enorm afvlakt, ligt dit kwartaal het voorheen ongekende aantal van 400.000 vacatures zo binnen bereik.

Zo waren er nog wel meer records die het afgelopen kwartaal aan diggelen werden geslagen. Een klein overzicht van opmerkelijke resultaten uit de nieuwe CBS-cijfers:

– Het aantal banen nam toe met 162.000.

– Daarmee kwam het aantal betaalde banen in Nederland voor het eerst boven de 11 miljoen.

– De meeste vacatures stonden open in de handel (75.000).

– De handel, zorg en zakelijke dienstverlening zijn samen goed voor de helft van alle vacatures.

– Recruiters werkten nog nooit eerder zo hard: er werden afgelopen kwartaal ruim 330.000 vacatures vervuld, een verbetering van het record uit begin 2020.

– De vacaturegraad nam in het derde kwartaal verder toe van 39 naar 43 vacatures per 1.000 banen van werknemers, opnieuw een record.

– Net als in het tweede kwartaal is de vacaturegraad het hoogst in de horeca. Eind september waren er in deze bedrijfstak 83 vacatures op 1.000 banen.

– Het aantal banen voor zelfstandigen ligt op het hoogste punt ooit: 2.346.000. Ruim 1 op de 5 banen wordt nu door een zelfstandige opgevuld.

De krapte was al groot, maar zien we steeds verder toenemen’, reageerde CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen op de cijfers. Hij sprak van een ‘spectaculaire toename’, en zei dat heel veel bedrijven momenteel aangeven moeite te hebben met het vinden van personeel, en daar ook daadwerkelijk last van te hebben in hun plannen.

De horeca is momenteel de sector met de hoogste krapte. ‘En dat is bijzonder, want doorgaans is de vacaturegraad het hoogst in de sector ICT’, aldus Van Mulligen. Hij had het overigens niet alleen over de kwantitatieve krapte, maar noemde ook de ‘kwalitatieve mismatch’. ‘Die is misschien nog wel groter, want lang niet al die mensen die naar een baan zoeken zijn ook de mensen die over de competenties beschikken die nodig zijn voor de vacatures die beschikbaar zijn.’ ‘De kwalitatieve mismatch is misschien nog wel groter dan de kwantitatieve.’ De enorme krapte is volgens hem extra bijzonder, als je bedenkt dat het aanbod van arbeid momenteel ook op een heel hoog niveau ligt. ‘Met bijna 70% is de arbeidsdeelname van iedereen tussen de 15 en 75 jaar nog nooit zo hoog geweest. Maar blijkbaar is dat nog niet voldoende, en groeit de vraag naar arbeid nog harder dan het aanbod.’

Personeelstekort houdt nog jaren aan
BNR meldde onlangs dat, volgens economen van de drie grootste Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN AMRO, het personeelstekort nog jaren aanhoudt. Zij noemen een combinatie van een vergrijzende bevolking en een toenemende vraag naar arbeid door een groeiende economie als grootste boosdoener. Een mogelijke oplossing voor de personeelstekorten is het investeren in verdere automatisering en hogere lonen, aldus de economen.

Bron: www.werf-en.nl en www.rendement.nl

Back To Top